Salva Vita Hírlevél

Hasznos információk és hírek a a megváltozott

munkaképességű emberek foglalkoztatásáról

Szolgáltatásaink

Könnyen érthető fordítások

Alapítványunknak sok munkáltatói szempontból fontos tevékenysége van, melyek közül elsőként a könnyen érthető kommunikáció módszerével történő „fordítások” megvalósítása kerül bemutatásra.

Miért fontos a könnyen érthető kommunikáció módszerének alkalmazása?

Egyre többen figyelnek az akadálymentességre és sokan erről már nem csak fizikai vonatkozásában gondolkodnak, mert jól tudják, hogy a különböző sérültségek különböző megközelítést igényelnek. Másfajta akadálymentesítésre van szüksége a mozgásában korlátozott embernek és más típusúra egy hallás- vagy látássérüléssel élőnek. Manapság a legtöbbünk már találkozott az infokommunikációs akadálymentesítés fogalmával is. A könnyen érthető kommunikáció módszerének alkalmazása is egyfajta akadálymentesítés, melynek bevezetése és használata az intellektuális képességzavarral élő (értelmileg akadályozott) emberek önérdekérvényesítő csoportjaitól indult el. 

Az érintettekhez hasonlóan mi is nagyon fontosnak tartjuk a módszer alkalmazását, mert ezáltal biztosítható, hogy ők is ugyanolyan eséllyel férjenek hozzá az információhoz, kommunikációhoz, szolgáltatásokhoz, mint bárki más, és így minden számukra is érthető és elérhető legyen. 

Mit jelent a könnyen érthető kommunikáció és kiknek nyújt segítséget?  

A könnyen érthető kommunikáció lényege, hogy az információkat leegyszerűsítve, letisztult formában adjuk át, figyelve arra, hogy az egyszerűsítés során az információtartalom ne vesszen el. Nem nehéz belátni, hogy a módszer alkalmazása nem csupán a fogyatékossággal élő emberek számára hasznos, hanem bárkinek, aki valamilyen megértési nehézséggel küzd, például kisgyermekek, idős emberek, vagy a nyelvünket nem tökéletesen beszélő külföldiek számára is. Adott esetben még mi magunk is hasznát vehetjük a könnyen érthető anyagoknak, hiszen – csak egy példát említve – mindenkinek könnyebb egy jogszabály egyszerűbb nyelvezeten megírt összefoglalóját értelmezni, mint magát a tényleges jogi szövegezéssel megírt paragrafusok tömegét olvasni.

A könnyen érthető kommunikációnak (röviden KÉK, angolul Easy To Read / ETR) megvannak a tartalmi és formai szabályai, melyekre minden esetben figyelemmel kell lenni. Saját jele is készült, így ha a cikk elején található logóval találkozik valaki egy kiadványon, akkor biztosan tudhatja, hogy az KÉK nyelven íródott. Ha Ön is szeretne bárki számára könnyen értelmezhető anyagokat, például kiadványt, szóróanyagot, tájékoztatót készíteni keresse Alapítványunkat. Mi segítünk! 

Megszakítás