Salva Vita Hírlevél

Hasznos információk és hírek a a megváltozott

munkaképességű emberek foglalkoztatásáról

Jó példák

Munkapróba a KockaCsokiban

Interjú

A KockaCsoki egy Budapesten működő kézműves csokoládé készítő műhely. A kis manufaktúra nem csak azért különleges, mert prémium kategóriás kézműves édességeket állítanak elő, hanem azért is, mert kiváló minőségű termékeiket autista fiatalok készítik. Alapítványunk már régóta ismeri és jó kapcsolatban áll a társasággal ez évben azonban új együttműködés alakult ki szervezeteink között. Az együttműködésről Dénes Ákost, a KockaCsoki ügyvezetőjét kérdeztük.

Mesélj egy kicsit a Salva Vita Alapítvánnyal való új együttműködésről!

Az Alapítvánnyal való kapcsolatunk régre nyúlik vissza, az idei évben azonban szerettük volna szorosabbra fűzni az együttműködésünket, így ettől az évtől munkapróba lehetőséget biztosítunk az Alapítvány álláskereső ügyfelei számára.

Mit jelent ez a gyakorlatban, mit történik egy munkapróba alkalom során?

A hozzánk érkező álláskeresők bekapcsolódnak a nálunk végezhető munkafolyamatokba, így kipróbálják magukat egy valódi munkahelyen, valódi munkafeladatokban. Ezeket a feladatokat mindig úgy választjuk ki, hogy mindenki számára hasznos legyen a munkavégzés és az adott feladat ne legyen elvégezhetetlen, túl nehéz a személy számára. Mi szerencsés helyzetben vagyunk más munkahelyekhez képest, mert van saját gyógypedagógusunk, aki mentorként segíti megváltozott munkaképességű kollégáinkat, így lehetőség van arra, hogy az álláskereső tanácsadója és gyógypedagógus kollégánk egyeztessenek a munkapróba tapasztalatairól.

Mit gondolsz, miért lehet érdemes más munkáltatónak is bekapcsolódni a munkapróbába?

Teljes mértékben megértem, ha egy munkáltató eleinte idegenkedik attól, hogy ő is munkapróba helyszínt biztosítson, mert valóban némi többlet feladatot jelent és egy kicsit nagyobb mértékű odafigyelést igényel, én azonban mindenkit bíztatok arra, hogy gondolja át a lehetőséget. A munkapróba révén a cég nem csupán egy megváltozott munkaképességű embernek segíti a munkavállalásra történő felkészülését, hanem egyéb konkrét előnnyel is jár. Például megismeri az álláskeresőket valódi munkahelyzetekben, és így egy későbbi kiválasztási folyamatban a munkapróbán járt interjúalanyokról már többletinformációval rendelkezik, ami megkönnyítheti a döntést, hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a kiválasztási folyamatot. A munkapróbán az álláskereső foglalkoztatási tanácsadója is jelen van, így ő is megismeri a munkakörnyezetet, a feladatokat, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy más jelöltek munkaközvetítése esetén alkalmasabb személyek kerüljenek ajánlásra. Nekünk a KockaCsokiban jó tapasztalataink vannak a munkapróbával kapcsolatban, így jó szívvel ajánlom másoknak is.

Megszakítás