Napi munkánk során rendszeresen találkozunk és így első kézből tapasztaljuk meg a hozzánk forduló, fogyatékos gyermeket nevelő, vagy vele együtt élő családtagok nehézségeit. Ezek a családok sok esetben komoly információhiánnyal küzdenek, és több téma megvilágításában is segítséget várnak tőlünk.

Alapítványunk éppen ezért 2019 óta klubfoglalkozásokat szervez a hozzánk forduló fiatalok szüleinek. Ezeken a klubokon – a csoporttagok igényeire reagálva – olyan témákat dolgozunk fel közösen, szakértők bevonásával, melyek a fogyatékos felnőttekkel együtt élő szülők, családtagok számára fontosak és az aktuális élethelyzetükben relevánsak lehetnek. Például:

 • gondnokság intézménye/ támogatott döntéshozatal lehetősége
 • munkavállalás
 • elengedés, leválás
 • párkapcsolat és szexualitás
 • önálló élet, önálló lakhatás, támogatott lakhatás
 • digitális kapcsolattartás (a COVID helyzetre reagálva)

Szülőklubok 2021

A szülőklubok 2021 folyamán újra folytatódnak, ezeket a klubfoglalkozásokat a járványügyi helyzetre tekintettel (részben vagy teljesen) online platformon valósítjuk meg.

Minden alkalommal egy konkrét, az előzetes igényfelméréseink során megadott témakört járunk körbe. Az információátadáson és a tanácsadáson túl célunk, hogy egy olyan aktív szülői közösség alakuljon, mely önsegítő jelleggel a programsorozatot követően is tovább működhet, lehetőséget teremtve a hasonló élethelyzetben lévő szülők és családtagok későbbi kapcsolódására, a jövőben felmerülő nehézségeik megbeszélésére, és közös megoldások kidolgozására.

A 2021 év első felére tervezett tematika:

 1. február 24. 16.30-17.30 Ismerkedés, további témajavaslatok
 2. február 24. 17.30-18.30 Fogyatékossággal járó kedvezmények, pénzbeli ellátások igénybevételének lehetőségei
 3. március 17. 16.30-17.30 Támogatott lakhatás és önálló életre való felkészítés (vendég előadó: Fogd a Kezem Alapítvány)
 4. március 17. 17.30-18.30 Támogatott lakhatás és önálló életre való felkészítés (vendég előadó: Down Alapítvány)
 5. április 7. 16.30-17.30 Leválás, elengedés
 6. április 7. 17.30-18.30 Párkapcsolat, családtervezés, gyermekvállalás
 7. április 28. 16.30-18.30 Záróalkalom, értékelés, csapatépítés

(A programváltoztatás jogát fenntartjuk, erről jelentkezőinket előzetesen írásban értesítjük.)

A szülőklubokon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linken elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével tud, a kért adatok megadásával: Szülőklub regisztráció

A szülőklubokat – ameddig a járványügyi helyzet személyes találkozást nem tesz lehetővé – online tartjuk meg, a technikai részletekről külön levélben tájékoztatjuk a regisztrált jelentkezőket, igény esetén pedig szívesen segítünk a felület előzetes kipróbálásában. Ezirányú igényüket kérjük, legalább egy héttel a klubfoglalkozás előtt jelezzék.

A szülőklubokra való jelentkezésével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a rendezvényt elektronikusan rögzítsük, és a felvételt, valamint a regisztrációs listát pályázati dokumentációs célokra felhasználjuk. A felvétel sem egészében, sem részleteiben nem kerül nyilvánosságra.

Felmerülő kérdések esetén kérem, keressen minket bizalommal.

Vég Katalin:
veg.katalin [kukac] salvavita.hu

Kappel Katalin:
kappel.katalin [kukac] salvavita.hu

Az eseménysorozat a SZÜLŐ 2020 pályázati program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósul meg (Projektszám: SZÜLŐ2020/A/41).

 

Szülőklub 2019-2020

Az EMMI megbízásából az NFSZK „Szülősegítő szolgáltatások támogatása” 2020 program keretében a 2019-ben indult klubok 2020-ban is folytatódnak.   A Szülőklub 2019. szeptemberben indult egy bemutatkozós, ismerkedős alkalommal, amikor a csoportvezető, Alapítványunk munkatársa ismertette a tervezett tematikát, melyet nagyrészben a célcsoport korábban felmerült, valós igényeire alapozva fogalmaztunk meg. A szülők elfogadták, kíváncsian, nyitottan álltak a lehetőség előtt. A SZÜLŐ 2019 programba 8-10 fő csatlakozott be rendszeresen, ez 9 családot jelent, a résztvevők között házaspárok is vannak. A résztvevők ügyfeleink szülei, így lehetőségünk van a család számára komplex szolgáltatást nyújtani, ugyanis a szülők támogatásán túl, jelen projekttel párhuzamosan, szintén az NFSZK támogatásával fut a FOF 2019 programunk, melyben a fogyatékos személyeket készítjük fel az önálló életvitelre. A csoport tagjai között voltak olyanok, akik előző rendezvényeink által már ismerték egymást, de többségében ezen program keretein belül találkoztak először. Első alkalommal inkább kíváncsiak voltak, majd az idő múltával mély bizalom épült ki köztük egymás felé és az Alapítvány felé is. Fontosnak tartják az alkalmakat, kifejezetten igénylik is a találkozásokat. A foglalkozások eleinte az Alapítvány irodájában kerültek lebonyolításra, majd az Alapítvány tulajdonában lévő Szeglet Közösségi Térben, melynek meghitt, családias hangulata tovább erősítette a résztvevők közötti bizalmi viszonyt. Egy alkalommal külső helyszín látogatás volt Csömörön, az ottani bentlakásos intézményben. “A látogatás alapján a szülők jobban tudják mérlegelni, vajon egy ilyen otthon reális opció lehet-e gyermekük számára.” M. Eszter “Közeli képet kaptunk egy ilyen otthon struktúrájáról és berendezéséről, az együttélés formáiról. Alkalmunk volt, hogy néhány lakóval, nevelővel beszéljünk.” – a Támogatott lakhatás témájú szülőklub egyik résztvevője mondta.   A feldolgozott témák a következők voltak:

 • Szeptember hónap: Első találkozó, igények megfogalmazása
 • Október 28.: Támogatott lakhatás – Horváthné Somogyi Ildikó (ÉFOÉSZ)
 • November 25.: „Jövőkép”- téma feldolgozása drámapedagógiai eszközökkel – Mezei Andrea (drámapedagógus)
 • Január 27.: Gyermekeink párválasztása, párkapcsolat, szexualitás, gyermekvállalás
 • Február 19.: Az elengedés pszichológiája (Szabó Alexandra, Down Alapítvány)
 • Február 27.: Intézménylátogatás az Egyenlő Esélyekért Alapítványnál, Csömörön (Terbócsné Hajdú Barbara, intézményvezető)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából ezt a programunkat a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ  „Szülősegítő szolgáltatások támogatása” című pályázat keretében támogatta.