Európában egyre növekszik azoknak a 15-29 év közötti  fiataloknak a száma, akik jelenleg nem dolgoznak és nem vesznek részt semmilyen oktatásban, képzésben sem (ún. NEET fiatalok – not in employment, education or training). Mivel helyzetük mögött sajátos és többféle ok áll, és sajátos igényeik is vannak, a hagyományos munkaerő-piaci módszerek nem alkalmasak arra, hogy ennek a csoportnak segítséget nyújtsanak az elhelyezkedésben.

A L.I.K.E. (Life Investment is the Key to Employment) projekt keretében széleskörű európai összefogás jött létre 6 ország között, amely e fiatalok társadalmi integrációja és munkaerő-piaci beillesztése érdekében keres hosszú távú megoldásokat.

A projekt partnerek között találjuk a legjobban működő szociális rendszerrel rendelkező országok, Norvégia és Izland szakembereit is, akik dolgoznak a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséért, kétoldalú kapcsolatok kialakításával.

A partnerek a projekt keretében hazai, illetve nemzetközi kutatást végeznek. Ennek eredményei alapján olyan innovatív megközelítést dolgoznak ki, mely sikeresen alkalmazható e speciális célcsoport, a 15-29 év közötti, nem dolgozó és nem tanuló fiatalok, különös tekintettel a roma származású fiatalok problémáinak és  nehézségeinek leküzdésében, melyek a munkavállalásukat is megnehezítik.

Projekt célok:

  1. A célcsoport társadalmi befogadásának és foglalkoztatásának erősítése egy, a fiatalok igényeinek megfelelő, innovatív módszertan kidolgozásával, tesztelésével és megvalósításával, mely egyben feltárja a fiatalok helyzetét és a fiatalokat körülvevő közösséget is bevonja.
  2. “HIDDEN LIKES”” ifjúsági ház létrehozása: egy olyan hely kialakítása, ahol a fiatalok – barátaikkal és családtagjaikkal együtt – számos tevékenységbe bevonódva támogatást, mentorálást és megértést kapnak, annak érdekében, hogy a munkaerő-piac aktív szereplőivé váljanak.

Projekt partnerek:

  • Association “Sustainability of progressive and open communication (SPOC), Bulgária
  • Association PINS, Lettország
  • Codici Social Cooperative, Olaszország
  • Salva Vita, Magyarország
  • Inspiring NGO (Hvetjandi NGO) HRIS, Izland
  • Norwegian National Advisory Unit on Concurrent Substance Abuse and Mental Health Disorders, Norvégia

Projekt időtartama: 10/06/2018 – 09/12/2022

 

További információ és aktualitások magyarul:

https://www.veledkezdodik.org/

https://www.facebook.com/L-I-K-E-projekt

 

Nemzetközi projekt hírek:

https://project-like.com/spoc-bulgaria/

https://www.facebook.com/Project-L-I-K-E-436412890232229/

 

Ha szeretnél személyesen is részt venni a programban, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken!

Ha Ön ismer olyan 15-29 éves fiatalt, aki már legalább 1 éve munkanélküli, továbbá oktatásban vagy képzésben sem részesül, és szeretne neki segíteni, kérjük, keressen minket alábbi elérhetőségeinken.

Családtagok, munkáltatók megkeresését is szívesen fogadjuk.