TÁMOP 1.4.3 program

ÉLETbelépő - Hátrányos helyzetű, fogyatékos fiatalokat az iskolából a munka világába átvezető kísérleti foglalkoztatási program

TÁMOP 1.4.3-12/1-2012-0046

infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESZA_6

Komplex program értelmi sérült fiatalok nyílt munkaerő-piaci felkészítéséért

IMG_2056_2

                                                                   

 

Ezen az oldalon a Bajai Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon és a Salva Vita Alapítvány konzorciumi együttműködésben megvalósított ÉLETbelépő – Hátrányos helyzetű, fogyatékos fiatalokat az iskolából a munka világába átvezető kísérleti foglalkoztatási program című, TÁMOP 1.4.3-12/1-2012-0046  azonosító számú pályázatáról olvashat.

1. A PROGRAMRÓL RÖVIDEN

A program célja egy olyan munkaerő-piaci komplex felkészítő módszer kidolgozása és kipróbálása, mely közvetlenül az iskola befejezése után felméri a fiatalok foglalkoztathatóságához szükséges képességeket/készségeket, fejleszti  és felkészíti őket a munkavállalásra, majd feltárja a képességeiknek megfelelő munkalehetőséget, és támogatja a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésüket.

A programban résztvevő bajai fiatalok először egy csoportos munkára felkészítő oktatásban vesznek részt. Az elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző képzés több modulból áll: a munkára való felkészítés mellett hangsúlyos az önálló életvitelre való felkészítés és a hallgatók digitális kompetencia fejlesztése is. Az elméleti oktatást szorosan kíséri a képzés gyakorlati része, mely valós munkakörnyezetben a munkatapasztalat-szerzés lehetőségét kínálja a résztvevők számára, ezzel növelve elhelyezkedési esélyeiket.

Az elméleti oktatás és a munkahelyi feladatok ellátása során megszerzett munkaerő-piaci kompetenciák, továbbá az önálló életvitel terén elért fejlődés ideális esetben alkalmassá teszik a képzésben résztvevőket a projekt következő szakaszába való átlépésre, a Támogatott Foglalkoztatás (TF) szolgáltatásba való bekerülésre.

A bajai TF szolgáltatás célja a képzést elvégző hallgatók nyílt munkaerő-piaci, integrált munkakörülmények között folyó, fizetett munkába helyezése. A projekt ebben a szakaszában a program résztvevőit szakképzett mentorok segítik, akik az elhelyezkedésben és a munkahelyen való beilleszkedésben, a foglalkoztatás megtartásában segítik a fiatalokat.

Mindeközben folyamatosan folyik a helyi munkáltatók informálása és érzékenyítése annak érdekében, hogy egyrészt a hátrányos helyzetű, értelmi sérült gyakornokokat fogadjanak a képzés keretében, illetve a felkészített fiatalokat foglalkoztassák a jövőben. A munkáltatói oldal informálását és szemléletformálást szolgálja a bajai térségben megszervezésre kerülő két munkáltatói fórum.

A projekt bajai szakembergárdája a projekt végrehajtása alatt szakmai szupervízión vesz részt havi két alkalommal a Salva Vita Alapítvány által biztosított munkaerő-piaci szakemberek vezetésével. A szupervíziós találkozások célja, hogy a sérült fiatalokkal végzett munka során felmerülő problémákat, dilemmákat a résztvevők kielemezzék, közösen találjanak megoldást egyes helyzetekre, szakmai kihívásokra.

A projekt keretében megvalósított és kipróbált komplex, innovatív módszertani tananyag disszeminációját, az eredmények bemutatását záró rendezvény segíti.

A program 2014. április 1-től 2015. november 30-ig tart.

2. A PROGRAM VÁRHATÓ EREDMÉNYEI SZÁMOKBAN

  • A projekt 50 végzős, hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő fiatalt kíván megszólítani.
  • A komplex képzési program 30 fiatal számára válik elérhetővé, akik a képzést követően egyéni szükségletekre épülő tanácsadásban részesülnek.
  • A képzések 16 héten át folynak, 3 csoportban, csoportonként 10 fő részvételével.
  • A program során legalább 5 fő kerül elhelyezésre a nyílt munkaerő-piacon.
  • A munkáltatói oldal szemléletformálást és érzékenyítését szolgálja a bajai térségben megszervezett két munkáltatói fórum, összesen 40 fő részvételével.
  • A projekt végére elkészül egy komplex, innovatív, munkaerő-piaci integrációt segítő módszertani tananyag, melyet a hazai speciális szakiskolai intézményrendszer költséghatékonyan, a meglévő infrastruktúrába beépítve tud majd alkalmazni.

IMG_2042_2                            IMG_2078_2                           IMG_2072_2

 

 

3. A PROGRAM HÍREI

A 2015 októberében rendezett Ügyfél konferenciáról Az M1 Esély című műsora tudósított. A felvétel az alábbi linken érhető el:

http://www.mediaklikk.hu/video/esely-2015-10-31-i-adas-5/  ( 09:27-14:00)

Az Ügyfél konferencia több résztvevőjével készített interjút a Kossuth Rádió, mely az alábbi linken hallható:

Kossuth Rádió 2015-10-17

E-book az ügyfélkonferenciáról

Grafacity_Ebook

 

További híreink:

http://salvavita.hu/eletbelepo-ugyfel-konferencia-a-salva-vita-alapitvany-szervezeseben/

Munkáltatói Fórum újságcikk

Bajai Televízió

http://www.specialbaja.hu/2015-09-11-08-16-09

http://salvavita.hu/iskola-utan-fogyatekos-fiatalok-foglalkoztatasi-lehetosegei-kepzes/

http://salvavita.hu/szakemberkepzes/

http://salvavita.hu/eletbelepo-bajan/

Sajtóközlemény

 

Segítő vásárlás: Megváltozott munkaképességű emberek által készített minőségi termékek vására.

A linkre kattintva kattintva az űrlap kitöltésével támogathatja Alapítványunkat
Fogyatékosság-barát Munkahely: Elismerés a fogyatékos emberek foglalkoztatását elősegítő munkáltatóknak.

Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma: csatlakozzon, ha az Ön cége is tenni akar az esélyegyenlőségért!