Kutatás

“Hatás vadászat”

A Munkahelyi Gyakorlat Program (MHGY) hatásait vizsgáló kutatásunk 2006 szeptemberében fejeződött be. Célunk az volt, hogy feltérképezzük a program hatásait, a program indukálta változásokat , ezeket megmérjük és a tapasztalatokat bemutassuk.

A vizsgálatban 17 Munkahelyi Gyakorlatot működtetõ speciális és készségfejlesztõ speciális szakiskola vett részt. Segítségük révén 420 kérdõív eredményeit dolgozhattuk fel. A kutatásban összefoglaljuk azokat a véleményeket, melyeket a programban résztvevõ tanulóktól, szüleiktõl, illetve gyámjaiktól, valamint a munkáltatóktól, az iskolai dolgozóktól és a programmal együttműködõ munkaügyi központoktól kaptunk.

A kutatás összegzése

SROI elemzés

A Social Return on Investment (SROI) módszer, magyarul a Befektetés Társadalmi Megtérülése, melyet azzal a céllal terveztek, hogy egy tevékenység gazdasági teljesítményén túl annak társadalmi értékét is kimutathatóvá tegye. Az SROI egyes programok, tevékenységek megtérülését méri, és ahol lehetséges, a tevékenység eredményeit pénzben kifejezhetővé teszi.

A vizsgálat eredményei

Az SROI elemzés az Salva Vita Alapítvány Támogatott Foglalkoztatás (TF) programja 2006. január–december közötti időszakának eredményeire épül.

A társadalmi megtérülést úgy számították ki, hogy a végső hozzáadott értéket elosztották a programba befektetett összeggel.

A vizsgálat eredménye szerint minden 1 Ft, amit 2006. január 1. és 2006. december 31. között a Salva Vita Alapítvány Támogatott Foglalkoztatás programjába befektettek, az elkövetkező 5 év során 4, 77 Ft megtérülést eredményez helyi vagy országos szinten.

Kevesebb, mint egy év (11 hónap) szükséges ahhoz, hogy az SVA a TF program eredményeként a program költségével megegyező értéket hozzon létre. A TF program kedvezményezettjei közül azok, akik fizetett álláshoz jutottak, a programba belépésüktől számítva átlagosan már 6 hónapon belül elhelyezkedtek.

Ez az első Magyarországon készített SROI elemzés, mely az SVA és a Lodestar – egy brit székhelyű tanácsadó szervezet – együttműködésének terméke.

1996-ban a Salva Vita Alapítvány volt Magyarországon az első szervezet, amely a Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatást bevezette. Munkáját kezdettől fogva siker kísérte, amely olyan átütő volt, hogy az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Munkaügyi Minisztérium felkérte az SVA-t, hogy vállaljon központi szerepet más szervezetek felkészítésében a TF szolgáltatás bevezetésére.

A hosszú távú foglalkoztatás területén az SVA TF szolgáltatása kiemelkedő eredményeket ért el, és mind az ügyfelek, mind a munkáltatók elégedettek voltak. A minisztérium azonban úgy vélte, hogy a TF folyamat sikeres ugyan, de túlságosan költséges.

Ezért az SVA úgy döntött, megvizsgálja, hogy a TF szolgáltatás eredményei mennyire jelentősek és tartósak, megéri-e a programba befektetni, és hosszabb távon milyen társadalmi-gazdasági eredmények várhatók.
A vizsgálat bizonyítja, hogy a program nem csupán pozitív változást idéz elő az értelmi sérült emberek életében, hanem mindezt gazdaságosan is teszi. Reméljük, hogy ez az úttörő SROI jelentés a TF szolgáltatások további fejlesztésének alapját fogja képezni, és ennek a magyarországi TF-re nézve regionális és országos szinten egyaránt pozitív hatásai lesznek.

Segítő vásárlás: Megváltozott munkaképességű emberek által készített minőségi termékek vására.

A linkre kattintva kattintva az űrlap kitöltésével támogathatja Alapítványunkat
Fogyatékosság-barát Munkahely: Elismerés a fogyatékos emberek foglalkoztatását elősegítő munkáltatóknak.

Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma: csatlakozzon, ha az Ön cége is tenni akar az esélyegyenlőségért!